Kierunki studiów
Charakterystyka kierunków studiów

biotechnologia żywności*.

opis

Specjalność na kierunku biotechnologia.

Specjalność skupia się na m.in. żywności GM tj. artykułach spożywczych zarówno zawierających genetycznie zmodyfikowany materiał (kwasy nukleinowe lub białka), jak również wyprodukowane za pomocą genetycznie zmodyfikowanych organizmów, technologią mięsa, technologią owoców i warzyw, ocena jakości żywności, czy inżynierią żywności.

organizacja

Wybrane przedmioty realizowane na specjalności biotechnologia żywności:

  • chemia ogólna i nieorganiczna,
  • chemia organiczna i fizyczna,
  • fizyka,
  • matematyka,
  • podstawy informatyki,
  • statystyka,
  • chemia żywności,
  • analiza i ocena jakości żywności,
  • biochemia,
  • mikrobiologia techniczna i żywności,
  • ogólna technologia żywności,
  • maszynoznawstwo i inżynieria przemysłu spożywczego,
  • żywienie człowieka z toksykologią,
  • prawo żywnościowe.
profil absolwenta

Absolwenci Wydziału Nauk o Żywności mogą podjąć pracę w: zakładach branży przemysłu spożywczego, instytutach i laboratoriach związanych z badaniem żywności i jej obrotem, handlu wewnętrznym i zagranicznym, biurach projektowych i szkolnictwie zawodowym, placówkach naukowo-badawczych, firmach zajmujących się doradztwem.


Poznaj inne KIERUNKI STUDIÓW i specjalności! ►

Wasze komentarze
Czekamy na Twoją opinię.
str. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  /  1
Dodaj komentarz:

ksywka

treść




Polecamy: www.ekonomicznie.plwww.aci.plwww.tropiciel.maturzysty.plwww.edutargi.plwww.znizkistudenta.pl
Zapraszamy do kontaktu z portalem: kontakt@studiatechniczne.pl