Kierunki studiów
Charakterystyka kierunków studiów

inżynieria przetwórstwa żywności*.

opis

Specjalność na kierunku inżynieria chemiczna i procesowa.

Studia na wymienionej specjalności pozwalają studentowi zdobyć wiedzę z zakresu techniczno-technologicznego z elementami inżynierii, kształtowania bezpieczeństwa i oceny jakości żywności, ekonomiki oraz nauk żywieniowych. Student poznaje również zasady funkcjonowania rynku i rozumie zasady marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka. Posługuje się techniką komputerową w sterowaniu procesami technologicznymi oraz zarządzaniu przedsiębiorstwem.

organizacja

Przykładowe przedmioty nauczania realizowane na specjalności inżynieria przetwórstwa żywności:

  • podstawy budowy maszyn i aparatów,
  • termodynamika procesowa i technika cieplna,
  • miernictwo przemysłowe,
  • podstawy inżynierii produktu,
  • reologia techniczna,
  • procesy dyfuzyjne,
  • inżynieria żywnosci,
  • ogólna technologia żywności,
  • aparatura przemysłu spożywczego.

profil absolwenta

Absolwent specjalności jest przygotowany do podjęcia pracy w zespołach interdyscyplinarnych, a także do współpracy ze specjalistami w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności oraz zasad prawidłowego żywienia. 


Poznaj inne KIERUNKI STUDIÓW i specjalności! ►

Wasze komentarze
Czekamy na Twoją opinię.
str. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  /  1
Dodaj komentarz:

ksywka

treść




Polecamy: www.ekonomicznie.plwww.aci.plwww.tropiciel.maturzysty.plwww.edutargi.plwww.znizkistudenta.pl
Zapraszamy do kontaktu z portalem: kontakt@studiatechniczne.pl