Kierunki studiów
Charakterystyka kierunków studiów

inżynieria żywności*.

opis

Specjalność na kierunku technika rolnicza i leśna.

Absolwent specjalności nabywa wiedzę z zakresu nauk technicznych i rolniczych. Uzyskuje podstawową wiedzę z zakresu bezpieczeństwa żywności i systemów jakości stosowanych przy produkcji żywności. Nabywa umiejętności projektowania procesów technologicznych, prowadzenia ich modernizacji z wykorzystaniem profesjonalnych metod optymalizacji. 

 

organizacja

Przykładowe przedmioty nauczania realizowane na specjalności inżynieria żywności:

  • zarządzanie i logistyka w przedsiębiorstwie,
  • technika cieplna,
  • maszynoznawstwo rolnicze,
  • maszynoznawstwo leśne,
  • maszynoznawstwo przetwórstwa spożywczego,
  • chemia żywności,
  • chłodnictwo i urządzenia chłodnicze,
  • inżynieria przetwórstwa surowców zwierzęcych,
  • inżynieria opakowań,
  • procesy przetwarzania surowców spożywczych,
  • przetwórstwo zbożowo-młynarskie i piekarstwo,
  • suszarnictwo i przechowalnictwo,
  • technologia produkcji spożywczej.
profil absolwenta

Absolwent jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą i obrotem żywności.


Poznaj inne KIERUNKI STUDIÓW i specjalności! ►

Wasze komentarze
Czekamy na Twoją opinię.
str. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  /  1
Dodaj komentarz:

ksywka

treść




Polecamy: www.ekonomicznie.plwww.aci.plwww.tropiciel.maturzysty.plwww.edutargi.plwww.znizkistudenta.pl
Zapraszamy do kontaktu z portalem: kontakt@studiatechniczne.pl