Kierunki studiów
Charakterystyka kierunków studiów

inżynieria przetwórstwa spożywczego*.

opis

Specjalność na kierunku technika rolnicza i leśna.

W ramach specjalności wiedza uzupełniana jest o konieczne w przemyśle spożywczym podstawy: biochemii, mikrobiologii, higieny produkcji, surowców spożywczych, towaroznawstwa. Student zdobywa wiedzę i umiejętności w zakresie: kontroli procesów technologicznych przetwórstwa spożywczego, zasad eksploatacji urządzeń, projektowania zakładów przetwórczych i linii technologicznych, opracowywania i wdrażania systemów kontroli jakości i bezpieczeństwa higieniczno-sanitarnego żywności HACCP.

organizacja

Przykładowe przedmioty nauczania realizowane na specjalności inżynieria przetwórstwa spożywczego:

  • podstaw mechaniki,
  • materiałoznawstwa,
  • maszynoznawstwa ogólnego i rolno - spożywczego,
  • podstaw rolnictwa,
  • podstaw elektrotechniki i automatyki,
  • podstaw eksploatacji. 
profil absolwenta

Absolwent specjalności jest przygotowany do podjęcia pracy w zakładach przetwórstwa spożywczego oraz biurach projektowych. Może także podjąć się projektowania zakładów i linii technologicznych. Ma również możliwość znalezienia zatrudnienia w charaktrze specjalisty od wdrażania systemów jakości i bezpieczeństwa higieniczno-sanitarnego produkcji żywności.  


Poznaj inne KIERUNKI STUDIÓW i specjalności! ►

Wasze komentarze
Czekamy na Twoją opinię.
str. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  /  1
Dodaj komentarz:

ksywka

treść




Polecamy: www.ekonomicznie.plwww.aci.plwww.tropiciel.maturzysty.plwww.edutargi.plwww.znizkistudenta.pl
Zapraszamy do kontaktu z portalem: kontakt@studiatechniczne.pl